Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

Ohjeita aloittelijalla

Näillä ohjeilla pääset alkuun. Jos et ole aikaisemmin tehnyt ristipistotöitä lue ensin ohjeet läpi kokonaisuudessaan ja palaa sitten tarvittaessa niihin kohtiin missä tarvitset apua. Ohjeet sopivat kertauksena myös kokeneemmille harrastajille.

Tämä ohje sisältää:
1. Miten malliohjetta luetaan?
2. Mikä ihmeen ostoslista?
3. Miten paljon kangasta tarvitsen?
4. Millaisia lankoja?
5. Millaisia neuloja?
6. Mikä on kehikko (ompelukehys) ?
7. Kuinka aloitetaan?
8. Mistä aloitetaan?
9. Ainakin 3 tapaa aloittaa...
10. Miten ristipisto tehdään?
11. Kuinka lopetetaan?
12. Miten vaihdan väriä?
13. Hieman pistoista ja helmistä
-puolipistot
-tikkipistot (jälkipistot)
-ranskalaiset solmupistot
-helmet
14. Kirjontatyön peseminen ja silittäminen
15. Kirjontatyön säilyttäminen
16. Kirjontatyön kehystäminen
17. Perussanasto
 

1. Miten malliohjetta luetaan?
Jokainen pikkuruutu malliohjeessa edustaa yhtä ristipistoa. Pikkuruudun sisäpuolella on symboli, joka kertoo minkä värisellä langalla pisto tehdään. Laske kuinka monta samanlaista symboliruutua on ja kirjo vastaava määrä kankaalle.
Kirjonta aloitetaan yleensä keskeltä. Etsi malliohjeesta tai ohjeista keskikohta ja katso mikä merkki ruudussa on, etsi sitten vastaava symboli lankalistasta. Tämä on se lanka millä aloitat.
 
2. Mikä ihmeen ostoslista?
Ostoslista kertoo minkälaisen kankaan ja langat tarvitset, jotta työsi onnistuu niin kuin pitää. Symbolit ostoslistan reunassa ovat samoja kuin malliohjeessa ja kertovat mitä värejä tarvitset kirjontaasi. Symboli ostoslistan reunassa kertoo mitä lankaa työhön käytetään esim. Anchor 245 tarkoittaa että tarvitset Anchor-merkkistä lankaa värinumero 245.
Listan lopussa voi olla vielä lisäohjeita ja tietoja kirjonnastasi. Sieltä löydät tiedon siitä kuinka monella osalla lankaa työ tehdään. Yleensä 6-säikeinen kirjontalanka on muliinilankaa ja siitä käytetään 2 säiettä. Tässä kohdassa kerrotaan kuinka paljon kutakin lankaa tarvitset, esim. maininta Achor 403 2 dokkaa (tokka, kaartonen, "vyyhti") tarkoittaa että tarvitset 2 kpl 8 m pikkuvyyhtiä Anchor-merkkistä muliinilankaa numero 403. Kankaan tiheys kertoo kuinka monta ruutua/cm tai reikää/tuuma kankaassa pitää olla että saisit työstä samannäköisen kuin kuvassa. Valmiin työn koko on ilmoitettu pistoin esim. 400x300 kertoo että työssä on vaakasuunnassa 400 pistoa ja pystysuunnassa 300 pistoa. Pistojen yhteismääräksi tulee silloin 120 000. Valmiin työn koko voi olla ilmoitettu lisäksi tuumina ja senttimetreinä.
 
3. Miten paljon kangasta tarvitsen?
Ostoslista kertoo valmiin työn koon. Jos ostat kangasta tasan tarkkaan sen määrän kuin ostoslista kertoo et pysty kehystämään työtäsi. Kehystämistä varten tarvitset vähintään 5 cm ylimääräistä kangasta työn joka puolelle. Esim. valmiin työn kooksi on ilmoitettu 40 x 30 cm , tarvitset silloin kangasta 50 x 40 cm.
Kankaan tiheys vaikuttaa myös kankaan kokoon eli kun lähdet ostamaan kangasta sinun täytyy tietää montako ruutua/cm tai reikää/ tuuma on kankaan tiheys. Tämä tieto löytyy ostoslistastasi.
 
4. Millaisia lankoja?
Ostoslistassa on mainittu aina yksi tietty lankamerkki. Esim. Anchor. Tottakai voit vaihtaa sen haluamaasi lankamerkkiin. Työ on kuitenkin suunniteltu tietyn valmistajan langoilla, vaihtaminen muuttaa AINA hieman työn värejä, koska eri valmistajilla ei ole olemassa yhtenäisiä värikarttoja. Muuntokarttoja on kyllä olemassa, mutta niissäkään lankojen värit eivät ole tasan tarkkaan samat. Lankojen kirkkaus ja kiilto voivat myös olla erilaiset eri valmistajilla. Tämä on syy siihen, miksi eri valmistajien lankojen käyttöä sekaisin samassa työssä ei suositella.
Yleisimmin käytetty lanka on puuvillainen muliinilanka. Sitä myydään dokkana (tokka, kaartonen, pikku vyyhti) ja langassa on yleensä 6 säiettä, joista vain osaa käytetään. Yleensä kirjotaan 2:lla säikeellä. Värivaihtoehtoja on runsaasti ja hyvälaatuiset puuvillalangat voi pestä jopa 95° C.  Jos lanka kiertyy kirjottaessa liikaa, anna neulan ja langan roikkua vapaasti työstä ja pyöriä itsekseen auki.
Myös metallilankoja käytetään. Ne ovat kiiltäviä ja kimaltelevia. Niitä ei yleensä pysty jakamaan. Melko usein niitä käytetään yhdessä muliinilankojen kanssa, mutta myös yksinään. Joskus niiden käsittely voi olla hieman vaikeaa. Langan kostuttaminen kostealla sienellä voi kuitenkin auttaa. Metallilanka myös irtoaa helposti neulasta, joten se on hyvä solmia neulan silmään. Taita lanka kaksin kerroin ja työnnä lenkki neulan silmän läpi. Pujota lenkki neulan kärjen ympäri ja vedä se neulan silmää kohti. Kiristä solmu varovasti paikoilleen.
Kirjonnassa voidaan käyttää myös helmilankaa, silkkilankaa, villakirjontalankaa tai pellavalankaa, mutta niitä ei voida erotella säikeiksi.
 
5. Millaisia neuloja?
Kankaan ja lankojen lisäksi tarvitset neulan.  Kanavatyöneula on suositeltavin. Se on tylppäkärkinen ja uppoaa helposti kankaan reikiin. Oikean kokoinen neula ei levitä reikiä, eikä turmele kangasta. Yleisimmin käytetty koko on 24 tai 26. Viimeksi mainittu on hieman ohuempi. Jos et tiedä minkä numeroisia neuloja sinulla on kokeile niitä kankaaseen, jos niiden jäljiltä jää selvä reikä, neula on liian iso
.
 
6. Mikä on kehikko (ompelukehys)?
Jos haluaa että työ näyttää siistiltä jo alusta alkaen kannattaa harkita ompelukehikon (kehyksen) hankkimista. Se pingottaa kankaan niin, että kirjottava alue pysyy samalla kireydellä kankaan kanssa ja työstä tulee pinnaltaan kauniimman näköinen. Kehikko on kuitenkin aina muistettava irrottaa kankaasta kun kirjonnan lopettaa, muuten työhön saattaa jäädä kehikon reunoista ikävät jäljet, joita on hankala poistaa. Kehikko ei ole välttämättömyys, jos sinusta on kiva pitää kirjontaasi vapaasti käsissä, se on ihan hyvä tapa.
Kevyin ompelukehikko on pyöreä ja niitä on saatavilla useita kokoja 10 cm:stä 38 cm:iin. Kehikkoa siirretään aina työn edistyessä ja se irrotetaan aina kun työtä ei tehdä. Sisempi kehä on hyvä päällystää puuvillaisella laakanauhalla tai talouspaperilla. Tämä auttaa kangasta pysymään paremmin kehässä  ja estää kankaan vauriot.
Kehikkoa käytettäessä aseta kangas sisemmän päällystetyn renkaan päälle niin että kirjottava kohta on keskellä. Pane ulompi rengas kankaan päälle, kiristä ruuvista ja tarkista että kangas on tasaisesti tiukalla.
Ompelukehikkoja on myös neliskulmaisia ja ne sopivat suuriin töihin. Kangas kääritään ja kiristetään kahdelle vastakkaiselle puulle tai telalle, jolloin kankaan langat pysyvät suorassa kulmassa. Tällainen kehys voi olla kädessä pidettävä, vapaasti lattialla seisova tai tuolin käsinojaan kiinnitettävä. Näiden kehysten mitat vaihtelevat 30-68 cm:iin. Ammattimaisesti ompelevat suosivat yleensä vapaasti lattialla seisovaa kehikkoa, koska se jättää molemmat kädet vapaaksi ja mahdollistaa erittäin nopean kahden käden ompelutekniikan.
Vaihtoehtoisesti kätevä ja fiksu ihminen voi käyttää apunaan muita kehiä ja kehyksiä kuten taulunkehyksiä.
 
7. Kuinka aloitetaan?
Pese kädet aina hyvin ennen kirjonnan aloittamista. Älä koskaan syö tai juo mitään samalla kuin kirjot. Älä päästä kotieläimiä osallistumaan kirjontaan, vaikka se hyvin mielenkiintoista niistä olisikin. Näin vältät hankalaa tahrojen poistoa.
Ennen kirjonnan aloittamista leikkaa kankaasta sopivan kokoinen pala. Muista 5 cm reunat, joka puolelle. Huolittele kankaan reunat joko ompelukoneen sik-sak -toiminnolla tai käsin, jotta reunat eivät liestyisi kirjonnan edetessä. Jos laiskuus iskee, ne voi vaikka teipata maalarinteipillä tai vahvistaa värittömällä kynsilakalla.  Mikäli ehdottomasti haluat voit myös pestä kankaan ja langat ennen aloittamista (mielellään erikseen), jos epäilet kankaan kutistuvan tai lankojen päästävän väriä. Luotettavien valmistajien - Anchor, DMC ja Madeira -  langat eivät kuitenkaan päästä väriä, joten peseminen ei ole välttämätöntä.
Erottele langat ja järjestele ne värien mukaan. Leikkaa langoista sopivan mittaisia pätkiä. (ks. Kohta 9. Ainakin kolme tapaa aloittaa). Erottele langoista säikeet hyvin. Yhdistä sitten niin monta säiettä kuin työssä tarvitaan (yleensä 2). Kunnollinen erottelu estää langan kiertymisen.
Valitse kankaaseen sopiva neula.
Yritä työskennellä aina hyvässä työasennossa ja riittävässä valaistuksessa. Talvella Suomen oloissa päivänvalolampun hankkiminen on hyvä idea.
 
8. Mistä aloitetaan?
Aloita kirjonta keskeltä. Mittaa ja merkitse kankaan keskikohta joko nuppineulalla tai harsimalla. Harsi sitä varten kankaan keskiviiva pysty- ja vaakasuoraan reunasta reunaan.  Näiden viivojen leikkauskohta on keskipiste. Näin sinun on helpompi aloittaa samasta kohdasta keskeltä kuin mallikartan keskikohta on.  Mikään laki ei kuitenkaan velvoita sinua aloittamaan keskeltä, voit aloittaa myös reunasta. Muista kuitenkin jättää 5 cm kehystysvaraa joka puolelle, sillä jos olet aloittanut väärästä kohdasta sinulta voi loppua kangas ennen kuin kirjontasi on valmis.
    
9. Ainakin kolme tapaa aloittaa
a) silmukka-aloitus
Tämä aloitustapa takaa hyvin siisti lopputuloksen. Sopii silloin kuin langasta tarvitaan parillinen määrä säikeitä. Esim. Kun kirjotaan 2:lla säikeellä.  Aloita leikkaamalla langasta kaksi kertaa niin pitkä pätkä kuin tarvitset. esim 70-80 cm. Pujota langan molemmat päät neulan läpi. Pujota neula kankaan alapuolelta kankaasta läpi ja uudelleen yläpuolelta kankaan läpi alapuolelle. Pujota nyt neula läpi langan silmukasta kankaan alapuolella. Silmukka varmistaa että lanka pitää ja aloituskohta näyttää hyvin siistiltä.
b) perinteinen aloitus
Tämä aloitustapa sopii kaikille säiemäärille, myös parittomille. Leikkaa langasta 30-40 cm pitkä pätkä. Pujota lanka neulan silmästä läpi. Pujota neula kankaan läpi alapuolelta yläpuolelle. Jätä langasta pieni häntä kankaan alapuolelle. Pidä tätä häntää paikallaan sormilla, kunnes olet varmistanut langan pysyvyyden muutamalla ristipistolla.
Tästä on olemassa siistimpi muunneltu versio. Jätä häntä kankaan alapuolelle ja kun olet saanut kirjonnan tällä värillä valmiiksi, pujota jäljelle jäänyt häntä kankaan yläpuolella olevien silmukoiden alapuolitse.
c) solmulla aloittaminen
Sopii mille tahansa säiemäärälle, parhaiten parittomille säikeille. Leikkaa langasta 30-40 cm pitkä pätkä. Pujota lanka neulaan ja laita sen toiseen päähän tarpeeksi iso solmu, niin että se ei pääse kankaan reikien läpi.  Pujota neula kankaan läpi yläpuolelta alapuolelle hieman kauempaa kuin mistä aloitat työn. Sitä mukaan kun kirjontasi edistyy ja lähestyt solmukohtaa varmistat langan pitävyyden ja lopulta voit leikata solmun pois.
 
10. Miten ristipisto tehdään?
Jotta kirjottavasta pinnasta tulisi tasainen, täytyy kaikkien vinojen pistojen risteillä toistensa yli samassa järjestyksessä.  Yläpistot omaan samaan suuntaansa ja alapistot toiseen omaan samaan suuntaansa.  Tämä on tärkeää, koska valon osuessa valmiiseen pistopintaan eri suuntiin tehdyt pistot saavat työn näyttämään epäsiistiltä ja työstä saatetaan menettää sen kolmiulotteinen vaikutelma.
Piston vaiheet:
Pujotan neulaan oikea määrä säikeitä. Laske aloituspaikka. Tuo neula kankaan läpi alapuolelta yläpuolelle ruudun vasemmasta alakulmasta (1). Vie neula ruudun oikeaan yläkulmaan ja pujota se kankaan läpi alapuolelle (2). Nyt sinulla on kanavatyöpisto eli puolikas ristipisto.  Vie neula kankaan alapuolella ruudun oikeaan alakulmaan (3) ja tuo neula kankaan yläpuolella vasempaan yläkulmaan ja pujota se siitä kankaan alapuolelle (4). Nyt sinulla on yksi valmis ristipisto. 
 
 

Voit myös tehdä ristipistoja riveittäin, niin että teet ensin pistojen alapuolen valmiiksi rivissä ja sitten tulet riviä takaisin tehden yläpuolen valmiiksi.
 
 
 
 
 
11. Kuinka lopetetaan?
Kun olet valmis, pujota neula työn alapuolelle. Siellä pujota neula muutaman pistellyn silmukan läpi ja leikkaa lanka huolellisesti poikki läheltä kangasta, varo ettet leikkaa kangasta tai silmukoita. Teräväkärkiset  kirjontasakset ovat hyvä apuvälinen tässä.
Voit myös päätellä langan työsi oikealle puolelle, pujottamalla neulan varovasti muutaman samanvärisen silmukan alitse ja leikkaamalla langan siististi poikki. Näin työsi takapuoli näyttää siistiltä. Tässä lopetustavassa pitää olla hyvin varovainen, että työn yläpuoli ei näyttäisi muhkuraiselta.
 
12. Miten vaihdan väriä?
Kun olet lopettanut yhdellä värillä ja päätellyt langan, pujotat vain uuden langan neulansilmään ja aloitat samaan tapaan kuin aloitit edellisenkin värin. Jos työssä on usein langanvaihtoja voi olla ihan hyvä pitää muutamaa neulaa valmiiksi langoitettuna. Niin langanvaihto käy sujuvammin.
Edelleen että kirjonnasta tulisi siistimpi vältä "hyppelyä" eli lankajuoksua. Se saattaa aiheuttaa ikäviä silmukoita tai työn ryppyyntymistä ja kiristymistä sekä langan katkeamista. Jos pistojen väli nurjalla on yli 2 cm, päättele lanka ja aloita uusi pisto pitkien lankajuoksujen välttämiseksi.
 
13. Hieman pistoista ja helmistä
-puolipistot
Aikaisemmin kerrottiin jo miten ristipisto tehdään. Joskus työssä tarvitaan myös puolikkaita ristipistoja. Niitä käytetään luomaan oikeanlaista muotoa kuvioihin. Ne ilmaistaan malliohjeessa symbolilla, joka on ruudun jossakin neljästä kulmasta. Symboli paikka malliohjeessa osoittaa piston paikan kankaalla. Jos symboli on vasemmassa alakulmassa puolikas pisto tulee sinne, jos vasemmassa yläkulmassa pisto tehdään sinne jne...
 

 
-tikkipistot (jälkipistot)
Näitä pistoja käytetään rajaamaan ja korostamaan tiettyjä alueita kirjonnassa. Ne ilmaistaan malliohjeessa paksumpina viivoina. Ne tehdään kun kaikki ristipistot on tehty.  Yleensä ne tehdään yhdellä osalla lankaa, ellei toisin mainita.
Tuo neula kankaan oikealle puolelle yhden piston päähän kohdasta, josta ommeltava viiva alkaa. Pistä neula viivan alkukohtaan ja tuo ulos yhden piston päästä edellisen piston alusta. Pistä neula edellisen piston alkukohtaan ja taas yhden piston päähän edellisestä pistosta. Jatka näin kunnes viiva on valmis.
 

-ranskalaiset solmupistot
Näitä pistoja käytetään pieniin yksityiskohtiin kuten silmiin tai pieniin kukkasiin. Ne voidaan kirjoa yhdellä tai kahdella säikeellä lankaa, riippuen siitä miten isoja niiden halutaan olevan. Varmista ensin että lanka on pysyvästi kiinni työn nurjalla puolella ja pujota neula sitten kirjonnan oikealle puolelle. Pidä kiinni langasta ja pyöräytä lankaa kerran tai kahdesti neulan ympäri. Pidä lanka kireällä, pujota neula takaisin taustapuolelle hieman eri kohdasta kun tulit läpi. Vedä varovasti lanka ranskalaisen solmusi läpi, jottei solmu tule mukana työn nurjalle puolelle.
 
 
-helmet
Joissakin kirjonnoissa käytetään helmiä tuomaan lisää yksityiskohtia. Ne on yleensä merkitty pisteellä malliohjeeseen ja mainittu ostoslistassa. Helmet lisätään kirjontaan puoliristipistolla. Tuo neula lankoineen kankaan nurjalta puolelta oikealle, pujota helmi lankaan ja vie neula takaisin nurjalle puolelle kangasta, jotta helmi pysyisi hyvin paikoillaan tee myös toinen puoli ristipistosta valmiiksi. Saatat tarvita helmiä varten helmikudontaneulan tai kanavatyöneulan nro 28. Molemmat neulat ovat kapeita ja menevät hyvin helmien rei'istä läpi.
 
14. Kirjontatyön peseminen ja silittäminen
Jos näyttää siltä että kirjontasi on kaikesta huolimatta hieman reissussa rähjääntyneen näköinen sitä täytyy puhdistaa. Jos työssä on tahroja voit koittaa poistaa niitä paikallisesti tahranpoistoaineella tai kostealla sienellä.  Jos et uskalla kokeilla työsi pesemistä vedellä, kuivapesu pesulassa on ihan hyvä vaihtoehto. Voit kuitenkin halutessasi pestä kirjontatyön käsin lämpimällä vedellä (18-24° C), johon on lisätty hieman valkaisuaineetonta pesuainetta tai saippualla (Marseille tai glyseriini -saippua). Tee pesu mahdollisimman nopeasti, älä jää liottelemaan kirjontaasi. Muista huuhdella kirjontasi hyvin kylmällä vedellä. Älä koskaan linkoa tai väännä kirjontatyötäsi kuivaksi. Poista liika vesi painelemalla työtä froteepyyhkeiden välissä.
Kun kirjonta on vielä kostea pesun jäljiltä painele sitä nurjalta puolelta keskikuumalla silitysraudalla. Levitä kuitenkin ensin froteepyyhe silityslaudalle kirjontatyön alle.
Kuivaa työtä silittäessäsi käytä kosteaa froteepyyhettä. Kun silität tai höyrytät kirjontatyötäsi tee se aina nurjalta puolelta, jotta kirjottava pinta ei litistyisi ja kolmiulotteinen vaikutelma katoaisi.
Mikäli epäilet kirjontalankojesi värin pitävyyttä tai kyse on vanhan työn pesemisestä lorauta pesuveteen ruokalusikallinen etikkaa.
Huomioi! Jos kirjontatyössäsi on mallipiirros tai malliviivoja, ne yleensä lähtevät pesussa pois. Pese työ vasta kun se on aivan valmis.
 
15. Kirjontatyön säilyttäminen
Ihanneolosuhteet tarkoittavat sileää pehmustettua vaakasuoraa pintaa täydellisessä pimeydessä, paikassa jossa ei ole ilmanvirtausta, eikä värähtelyä, lämpötilan ollessa 18°  C ja ilmankosteus muuttumaton 55%. Kotioloista tälläistä paikkaa on turha hakea. 
Suositeltavaa olisi säilyttää kirjontatyötä tasossa hyllyllä tai laatikossa silkkipaperiin käärittynä. Toiseksi paras tapa on säilyttää kirjontatyö rullattuna putken ympärille silkkipaperin kanssa. Jos kirjontatyössä on runsaasti metallilankakoristelua rullaus ei kuitenkaan sovi säilytysmuodoksi. Säilytys vie tilaa, laskostaminen tuntuu joskus houkuttelevalta vaihtoehdolta, se ei ole kuitenkaan suositeltavaa koska kirjontatyö kuluu taitoskohdistaan, samoin kirjontakangas. 
Kirjontatyö on hyvä suojata suoralta auringonpaahteelta, koska se tuhoaa kirjontatyön värejä, haalistamalla ja kellastamalla. Valo myös haurastuttaa kangasta ja lankoja. Loistevalolamput tekevät ihan samaa, joten kirjontavaloksi on ihan suositeltavaa hankkia päivänvalolamppu.
 
16. Kirjontatyön kehystäminen
Helpoimmalla selvitä kun annat tämän vaiheen ammattilaisen tehtäväksi.
Toki pieniä kirjontatöitä voi kehystää itsekin. Tarvitset kirjontatyölle aina taustapahvin tai -levyn, joka on kehyksen aukon kokoinen. Hyvä on tietysti valita kehys, jonka aukko on kirjontatyön kokoinen ellei sitten halua pienempää tai suurempaa valmista taulua (esim. passe partout).
Kun kirjontatyö on aseteltu taustapahville siihen kohtaan mihin se halutaan, työ kiinnitetään pahviin teipillä. Tässä vaiheessa on hyvä tarkistaa että 5 cm kankaasta on tasaisesti kirjontatyön joka sivulla pahvin yli. Tämä ylimääräinen kangas taivutetaan pahvin nurjalle puolelle. Aloita taittamalla kankaan kulmat ja kiinnitä ne teipillä. Sitten kankaan suorat reunat.  Nyt tarvitaan neulaa ja vahvaa lankaa (esim. karhunlanka, ohut kalastajanlanka tai muu ohut ja vahva virkkauslanka). Lankaa otetaan neulaan niin pitkä pätkä kuin mahdollista ja sitten aloitetaan "parsiminen" työn nurjalta puolelta sivut vastakkain ja kun ne on saatu niin toiset sivut. Tuloksena pitäisi olla kaunis ristikkokuvio, jossa langat risteilevät toistensa yli  ja ali. Kiinnitä lankojen päät huolellisesti.  Voit myös harsia kankaan kulmat nätisti kiinni toisiinsa. Sitten voit poistaa teipit ja asettaa työsi kehyksiin. Jos haluat voit vielä hankkia kehyksen taakse toisen pahvilevyn, ettei "parsiminen" näy taustapuolella.
 
17. Perussanasto
Aida
= sopiva kangas aloittelijoille. Sen rakenne koostuu pienistä, kahden vierekkäisen langan ristikkokuvioista, joita on helppo laskea ja jotka hahmottuvat selvästi malliohjeen ruuduiksi. Ristikkokuvioiden välissä on selvästi erottuvat reiät, joista neula menee läpi ja jotka tekevät ompelemisen helpoksi. Aidakankaan tiheys vaihtelee.
Aida-nauha = Aida-kankaasta valmistettu nauha, jonka reunat on koristeltu tai sinetöity liestymättömiksi. Saatavana eri leveyksiä.
Apukangas = tätä kangastyyppiä käytetään apuna, kun halutaan kirjoa ristipistoja kankaalle, jonka lankoja ei voi laske tai jossa kankaan langat ovat epäsäännöllisiä.  Kun kirjonta on valmis apukangas poistetaan lanka langalta.
Helmikudontaneula = Hyvin ohut ja pitkä neula, johon helmet on helppo pujottaa.
Merkkausliina = perinteinen kirjontatyö, jossa esitellään erilaisia pistoja tai aakkosia.
Palttinasidoksinen kangas = Useimmat ristipistotyöt tehdään palttinasidoksiselle pellava-, puuvilla - tai puolipellavakankaalle.  Tässä sidostyypissä kankaan langat kulkevat samalla tavalla sekä vaaka- että pystysuunnassa. Kangas on kudottu siten että kude- ja loimilankoja on sama määrä senttimetrillä.
Nämä kankaat ovat yleensä hienompia ja ohuempia kuin aida-kankaat, joten hieman haasteellisempia kirjottavia.  Palttinasidoksisten kankaiden tiheys vaihtelee.
Petit point = kirjontatyyli, jossa käytetään hyvin pieniä pistoja, jotka kirjotaan yhden langan yli. Yleensä käytetään käsien ja jalkojen kirjontaan, jotta saataisiin enemmän yksityiskohtia.
Plastic canvas = muovista valmistettu "aidakangas". Sitä käytetään pieniin töihin kuten kuusenkoristeisiin, ikkunakoristeisiin tai jääkaappimagneetteihin.  
Soluble canvas = liukenevasta materiaalista valmistettu apukangas. Käyttötarkoitus on sama kuin apukankaalla, eli ristipistojen siirto kankaalle, jonka lankoja ei voi laskea tai jossa langat ovat epäsäänöllisiä. Soluble canvas liukenee veteen, eli on erittäin helppokäyttöinen. Kun työ on valmis se laitetaan 40-50° C:een veteen 5-10 minuutiksi ja soluble canvas on kadonnut.
©2019 Suomalaiset ristipistosivut - suntuubi.com